Bahan
– bahan
- ½ cawan bertih jagung
- 3 sudu minyak jagung
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 1 sudu kecil pewarna cecair
- 3 sudu besar gula perang
- 3 sudu besar gula pasir
- 3 sudu besar susu pekat
- 3 sudu butter
cara - cara
- Panaskan minyak dan masukkan bertih jagung, tutup rapat kuali dengan penutup.
- Tunggu sehingga bunyi “pop-pop” berhenti dan matikan api.
- Panaskan butter, setelah cair masukkan esen vanilla, pewarna cecair, gula perang, gula pasir dan susu pekat.
- Kacau sehingga masak. Setelah itu, matikan api.
- Masukkan adunan caramel di dalam pop-corn. Gaul sehingga rata.
- Panas oven 180 darjah, dan masukkan pop corn yang telah digaul rata ke dalam oven. Bakar selama 5 minit.
- Sejukkan dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment